כרטיסים

כרטיסים לכיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה (Brunelleschi's Dome)

כרטיסים לכיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה (Brunelleschi's Dome)

Florence Cathedral

עזרה עם תכנון החופשה בפירנצה?

כרטיסים לכיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה (Brunelleschi's Dome)

כשהבלתי אפשרי מתגשם

כיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה (Brunelleschi's Dome) - סיורים - כרטיסים עלייה / טיפוס פסגת כיפת הבזיליקה בקתדרלת פירנצה (הכיפה של ברונלסקי)

דמיינו לעצמכם איך זה מרגיש לעמוד מתחת ליצירת מופת שלא רק עיצבה את קו הרקיע של העיר פירנצה אלא גם הגדירה מחדש את גבולות האפשרויות האדריכליות. ברוכים הבאים לכיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה, שמכונה גם כיפת ברונלסקי, גולת הכותרת של קתדרלת פירנצה והעיר כולה, אייקון של זוהר הרנסנס שממשיך לעורר השראה במיליונים של מבקרים שמגיעים מכל קצוות העולם להתאהב בפאר ובגאונות הזו.

כיפת הבזיליקה של קתדרלת פירנצה הפכה לסמל של כושר המצאה והתמדה אנושית, עדות לרוחו הבלתי נכנעת של אחד מהמוחות היצירתיים והנערצים בהיסטוריה- פיליפו ברונלסקי (Filippo Brunelleschi). הכיפה המפוארת הזו היא הרבה מעבר למבנה, מדובר על סיפור שחרוט באבן ולבנים, נרטיב של שאפתנות, חדשנות וחתירה בלתי פוסקת למצוינות.

בין אם אתם חובבי אמנות, חובבי היסטוריה, או פשוט מטיילים סקרנים, מדובר על עלייה לרגל אל לב אמנות הרנסנס, הישארו איתנו. 

סיפורה המרתק של כיפת הבזיליקה

בלב פירנצה, עיר שפורחת ברוח הרנסנס, ניצב לו מבנה ארכיטקטוני מפואר, סמל לניצחון ולגדולה אנושית. סיפורה של כיפת ברונלסקי, הכתר של קתדרלת פירנצה, הוא סיפור על שאפתנות, חדשנות ורוח בלתי נכנעת.

הסיפור מתחיל אי שם בתחילתה של המאה ה-15, אז, קתדרלת פירנצה, או בשמה המלא 'קתדרלת סנטה מריה דל פיורה', הייתה בבעיה גדולה. הספינה של הקתדרלה, חלל הכנסייה הראשי, עמדה מתחת לשמים הפתוחים במשך יותר ממאה שנה, בזמן שאדריכלים ומהנדסים רבים חשבו על אתגר קשה עד בלתי אפשרי: כיצד יצליחו לבנות כיפה מעל הקתדרלה הגבוהה, שמתנשאת לגובה של מעל 43 מטרים, בהתחשב בעובדה שאז לא היו מנופים ואפילו פיגומים. מדובר היה על בנייה שמעולם לא התרחשה בקנה מידה שכזה. 

ואז הגיח פיליפו ברונלסקי (Filippo Brunelleschi), צורף ושען מקומי ללא הכשרה אדריכלית רשמית, אך עם מוח שופע רעיונות מהפכניים. בשנת 1418 הוכרזה תחרות לעיצוב הכיפה, בה השתתפו אדריכלים רבים ששאפו לפתור את הבעיה ולגאול את ייסורי הקתדרלה העירומה. התוכנית של ברונלסקי הייתה נועזת ולא שגרתית, הוא הציע כיפה מתומנת, חסרת תקדים במידות ובעיצוב, ללא צורך במסגרות עץ תומכות שהיו נהוגות אז.

כפי שאתם יכולים לדמיין, הספקנות הייתה גדולה, והביקורות קשות מאוד. כיצד יכול אדם ללא רקע אדריכלי להשיג את מה שהאדריכלים המלומדים ביותר הגדירו כבלתי אפשרי?. אבל השכנוע הבלתי מעורער וכושר ההמצאה של ברונלסקי זיכו אותו בניצחון, החלטה שלימים תשנה את פני האדריכלות לנצח.

הבנייה החלה בשנת 1420, עם אינספור חידושים מפרי מוחו של ברונלסקי, מדרך סחיבת האבנים ועד להנחתם ללא פיגומים כלל. האתגרים היו מגוונים – פוליטיים, כספיים וטכניים. עם זאת, הברק של ברונלסקי לא הפסיק לבהוק, מתגבר על כל מכשול ואתגר בדרך. בעבודה יסודית, עם טכניקות מדויקות, מונע על ידי אמונה ומדע, הצליח ברונלסקי להשלים את בנייתה של הכיפה לאחר 16 שנים של עבודה בלתי פוסקת. והנה, הכיפה עלתה מעל קו הרקיע של העיר, יצירת מופת שלא רק הגדירה את אדריכלות הרנסנס אלא גם סימלה את עושרה וכושר ההמצאה של העיר.

כיפת ברונלסקי עומדת כיום, לא רק כמבנה של לבנים וטיט, אלא כנרטיב של שאיפה אנושית. הכיפה חולשת על קו הרקיע של פירנצה, מעין מגדלור של העבר, מספר סיפור על אדם שהעז לחלום מעבר לגבולות האפשריים. סיפור על איך חזון יחיד שינה את עולם האדריכלות והותיר חותם על ההיסטוריה האנושית.

כשהכיפה מזדקפת על רקע שמי טוסקנה הציוריים, היא לוחשת על סיפורי העבר, מזכירה לנו שבתוך לב השאפתנות והידע, טמון הכוח להגדיר מחדש את גבולות העולם שלנו.

אמנות הכיפה של ברונלסקי

הדבר הראשון שמכה בבאי הקתדרלה הוא גודלה העצום של הכיפה. בגובה של למעלה מ-90 מטרים, הכיפה חולשת על קו הרקיע של פירנצה. צורתה המתומנת והשימוש הגאוני בלבנים אדירות נחשבו לפורצי דרך בזמנו ונשארו נערצים על ידי אדריכלים ומהנדסים גם כיום. העיצוב הכפול החדשני של ברונלסקי, כיפה בתוך כיפה, הוא הישג אסתטי וגם הנדסי. עיצוב זה לא רק סיפק יציבות אלא גם הפחית את המשקל הכולל של המבנה. ולמרות גודלה, הכיפה נבנתה בפרופורציות מושלמת לקתדרלה, יוצרת מראה הרמוני ומאוזן, תחושה של סימטריה ושלמות שמאפיינת את בניית הרנסנס.

ציורי התקרה

כשתיכנסו אל תוך חלל הקתדרלה הראשי ותצפו בכיפת הקתדרלה שמתנשאת גבוה גבוה מעל לראשכם, לא תוכלו להוריד את העיניים מיצירות האמנות המרהיבות שמעטרות את הכיפה. יצירות האמנות הללו נקראות פרסקו (Fresco), טכניקה של ציורי קיר ותקרה שמעטרת כנסיות וקתדרלות רבות ברחבי העולם. המונח פרסקו מגיע מהשפה האיטלקית, 'טרי', משום שכאן הטכניקה כוללת מריחת צבע על טיח טרי, מאפשר לצבע להפוך לחלק בלתי נפרד ממשטח הקיר או התקרה.

שני האמנים שאחראים על יצירת הפרסקו של הכיפה הם ג'ורג'יו וזארי (Giorgio Vasari) ופדריקו זוקרי (Federico Zuccari), כשוזארי, צייר, אדריכל וסופר נודע, הוא זה שהחל את העבודה המרשימה הזו, ולאחר מותו, בשנת 1574, החליף אותו זוקארי, צייר איטלקי נודע. 

נושא הפרסקאות אותו ציירו השניים הוא 'הדין האחרון' (The Last Judgment), מתאר את השיפוט הסופי של אלוהים אל מול האנושות כולה. הדימויים ביצירה האדירה הזו עשירים בסמלים ומתארים סצנות ודמויות שונות מהעולם הנוצרי, כולל מלאכים, קדושים וחוטאים, עם תיאור של אלה שעולים לגן עדן והארורים שיורדים לגיהנום.

הפרסקו המפואר הזה נחשב לאחת מהיצירות הגדולות בעולם, משתרעת על פני 10,500 מ"ר בכיפת הקתדרלה האדירה. 

עלייה לתצפית בראש הכיפה

ואם כל הטוב הזה עדיין לא מספיק, אז הביקור לא מסתיים כאן, כי ישנה אפשרות לעלות לראש הכיפה ולחזות בכל הפאר הזה מלמעלה. העלייה אל כיפת ברונלסקי היא חוויה שמשלבת אתגר פיזי עם מסע בהיסטוריה, ששיאו הם נופים עוצרי נשימה של העיר פירנצה. הטיפוס לפסגה כולל ניווט בין 463 מדרגות מסע מתגמל ותובעני, שכן אין מעליות והמדרגות די תלולות וצרות בחלקן. 

בדרככם למעלה תעברו דרך הקונכיות הפנימיות והחיצונית של הכיפה, רגעים שיספקו לכם מבט אינטימי על הגאונות האדריכלית של ברונלסקי. שביל הטיפוס הייחודי מאפשר התבוננות מקרוב בטכניקות הבנייה ובציורי הפרסקו המרהיבים של הכיפה. 

וכשתגיעו לראש הכיפה, תתוגמלו בנופים פנוראמיים מדהימים של העיר פירנצה. מנקודת התצפית הזו, כל העיר נפרשת מטה, מציעה נופים של ציוני דרך כמו גשר הפונטה וקיו (Ponte Vecchio) המפורסם ואפילו גבעות טוסקנה שמעבר. מרפסת התצפית הזו הוא חלום לחובבי צילום, מציגה הזדמנות שאין שנייה לה ללכוד את יופייה של פירנצה.

כדי לנהל את זרימת המבקרים ולשמור על איכות החוויה, הגישה לכיפת הקתדרלה מוסדרת לרוב באמצעות מערכת כניסות מתוזמנת, במיוחד בעונות שיא התיירות, ולכן מומלץ מאוד לרכוש כרטיסים מראש.

לאחר שתחקרו את כיפת הקתדרלה, אל תפספסו כמובן לחקור את הקתדרלה עצמה והמבנים הסמוכים לה שבכיכר הדואומו.

מיקום ודרכי הגעה

כיפת ברונלסקי נמצאת כמובן בתוך קתדרלת פירנצה (Cattedrale di Santa Maria del Fiore), שממוקמת בלב העיר פירנצה, בפיאצה דל דואומו המפורסמת, נקודת ציון איקונית בעיר שנמצאת במרכז ההיסטורי של פירנצה, מה שהופך אותה לנגישה מחלקים שונים של העיר.

כתובת הקתדרלה: Piazza del Duomo, 50122 Firenze

תחבורה ציבורית: לפירנצה ישנה רשת אוטובוסים נרחבת. מספר קווי אוטובוס עוצרים ליד הקתדרלה וניתן גם להגיע עם קו החשמלית T1 אל אזור הקתדרלה. 

אם אתם מגיעים לעיר פירנצה ברכבת, תחנת הרכבת המרכזית של פירנצה, Santa Maria Novella Train Station נמצאת מרחק הליכה של כ-12 דקות מהקתדרלה. 

הגעה עם רכב: יש לקחת בחשבון כי הנהיגה במרכז ההיסטורי של פירנצה מוגבלת ורק תושבים וכלי רכב מורשים יכולים להיכנס ל-ZTL (אזור תנועה מוגבל). אם אתם נוהגים, עדיף לחנות מחוץ ל-ZTL וללכת ברגל או לנסוע בתחבורה ציבורית לקתדרלה. ישנם מספר חניונים גדולים בפאתי מרכז העיר.

ברגל: פירנצה היא עיר שאפשר וכדאי ללכת בה, ואם אתם שוהים או כבר נמצאים במרכז העיר או בקרבתו, הליכה היא דרך מצוינת להגיע לקתדרלה. בדרך זו, תוכלו ליהנות גם מהרחובות היפים ומהארכיטקטורה המרהיבה של פירנצה.

כרטיסים

כניסה לקתדרלה: כניסה לביקור בקתדרלה עצמה הינה חינמית, אך הכניסה לקתדרלה מקנה גישה לתצפית מחלל הכנסייה הראשי, ולא מאפשרת לעלות לגג הכיפה לתצפית מקרוב על הכיפה ועל העיר פירנצה. במידה ולא תרכשו כרטיס כניסה מראש, צפו לתורי כניסה ארוכים.

כרטיס לכיפה בלבד: ניתן לרכוש כרטיס עם גישה בלעדית לכיפה. אלה אידיאליים עבור מבקרים שמתעניינים במיוחד בכיפה של ברונלסקי ואולי אין להם זמן או עניין לחקור חלקים אחרים של מתחם הקתדרלה.

כרטיס משולב: בדרך כלל, כרטיסים לביקור בכיפה הם חלק מכרטיס משולב שכולל גישה לחלקים אחרים של מתחם הקתדרלה של פירנצה, כמו בית הטבילה, מגדל הפעמונים של ג'וטו, הקתדרלה עצמה ומוזיאון האופרה דל דואומו. כרטיסים אלו מציעים חוויה מקיפה של המתחם כולו.

רכישת כרטיסים

הזמינו מראש: בשל הפופולריות של הכיפה, מומלץ מאוד להזמין כרטיסים מראש. ניתן לעשות זאת באופן מקוון דרך האתר שלנו. 

הגיעו בזמן: הגישה לכיפה פועלת על ידי מערכת כניסה מתוזמנת. בחלק מהכרטיסים תצטרכו לבחור משבצת זמן ספציפית לביקור שלכם. מערכת זו מסייעת לנהל את מספר האנשים בכיפה בכל זמן נתון ומספקת חווית ביקור טובה יותר. חשוב להגיע בשעה היעודה. ייתכן שלא תתאפשר כניסה במידה ותאחרו. 

שעות פתיחה

הקתדרלה: שני עד שבת- 10:15-15:45. ימי ראשון הקתדרלה סגורה למבקרים. 

עלייה לכיפת הקתדרלה: ימי שני עד שישי 8:15-18:45. ימי שבת 8:15-16:30. ימי ראשון 12:45-16:30. 

שימו לב כי שעות הפתיחה משתנות מעת לעת, ומומלץ להתעדכן טרם ביקורכם באתר האינטרנט הרשמי של הקתדרלה.

לחזור למשהו ספציפי?
דילוג לתוכן